Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Vervangen zomerbanden

Vraag gesteld door op 8 februari 2020

Mijn (zomer)voorbanden hebben nog een profiel van 3,0 mm. De garage heeft aangegeven dat ik bij de volgende wissel (eind maart) nieuwe zomerbanden nodig heb. Ik lees dat jullie adviseren bij 2,0 mm te vervangen (en wettelijk is 1,6 mm).

Hoeveel slijten banden per seizoen ongeveer (auto is 5 jaar oud) en wat is jullie advies: kan ik nog een zomer met deze banden rijden of toch maar nieuwe voorbanden aanschaffen?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt hoe lang de voorbanden nog mee kunnen van uw auto.
 
Ik weet geen merk en type auto dat erg relevant kan zijn hoe lang je nog met een dergelijk band kunt doen. En uiteraard ook de bandenmaat, loadindex en snelheidscodering. Dus hoeveel een band per seizoen slijt is natuurlijk daar afhankelijk van én natuurlijk de gereden kilometers.
 
Wanneer ik uitga van een hele standaard band op een doorsnee middenklasse auto, zou je met een set zomerbanden op de vooras bij gemiddeld gebruik ongeveer 40.000 km moeten kunnen halen. Een simpel rekensommetje leert dan dat u van 3 mm naar 2 mm profieldiepte ongeveer 6000-7000 km over zou kunnen doen. Of dat genoeg is om daarmee de zomer door te komen hangt er uiteraard vanaf hoeveel u rijdt. Maar dat is een indicatie.