Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Vering van Ford Fiesta kraakt

Vraag gesteld door op 29 januari 2020

Auto in 10-2019 gekocht, is van 5-2017. Eerst geen geluiden, nu bij drempels en dergelijke gekraak/gekreun, rechts, soms meer voor, dan meer achter. Al bij garage geweest, lastig om klacht te laten horen, daar nagenoeg geen drempels. Vering is gecheckt, zou niets bijzonders zijn, alles ziet er goed uit. Toch maakt auto veel lawaai tijdens rijden in de stad, over hobbels. Weersomstandigheden lijken geen invloed te hebben. Ik heb nog 3 maand garantie. Kunt u advies geven?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw Ford Fiësta kraakt soms bij het nemen van verkeersdrempels.
 
Dit geluid is ongetwijfeld alleen waarneembaar in een dynamische situatie. Vandaar dat de garage zo op het oog niks kan ontdekken. Zoals u het omschrijft, en zoals het ook in de meeste gevallen in de praktijk blijkt te zijn, hoort u het krakende geluid van de stabilisatorstang die een draaiende beweging maakt in de stabilisatorrubbers. Dit is een vervelend bijgeluid dat ontstaat bij het wat nadrukkelijker inveren, zoals bij het nemen van iets grote hobbels. De verkeersdrempels zijn bekende objecten voor dergelijke bijgeluiden.

Het verschijnsel is onschuldig maar geen prettig bijgeluid dat doet vermoeden dat er iets heel ergs aan de hand is. Dat is in de regel niet het geval. Wanneer de garage deze rubbers vervangt is het ongetwijfeld weg. Soms worden de rubbers gedemonteerd, schoongemaakt en met wat vettigheid ingesmeerd. Maar vervangen is het meest effectief en relatief simpel en niet erg prijzig. Ik weet niet wat inhoudelijk de drie maanden garantie inhoudt, maar dit moet simpel op te lossen zijn.