Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Verbruik Toyota Yaris Hybrid erg hoog

Vraag gesteld door B.S. Bouman op 31 januari 2020

Aangeschafte Yaris Hybrid 2019. Volgens boordcomputer gemiddeld gebruik 1 op 20. Bij de tank echter 1 op 14. Hoe zit dit?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U constateert een verschil in brandstofverbruik tussen de boordcomputer en dat wat u uiteindelijk na het tanken vaststelt.

Wanneer ik kijk naar de gemiddelde praktijkcijfers van deze Yaris Hybrid kom ik uit op ongeveer 1:18,5. Het verbruik volgens de boordcomputer lijkt me dan ook redelijk betrouwbaar en is 1:14 volgens uw eigen meting, wat mij betreft buitensporig hoog. In ieder geval geldt dat voor het verschil tussen de twee verbruikscijfers.

Ik weet niet hoe u het rekensommetje maakt maar misschien moet u meerdere keren bij een volle tank de dagteller op 0 zetten en bij de volgende volle tankbeurt de gereden kilometers delen op het aantal getankte liters. Wanneer het verbruik volgens deze methode herhaaldelijk 1:14 laat zien, is er wat mij betreft iets merkwaardigs aan de hand. De handmatige berekening kan best wat afwijken met de boordcomputer maar nooit zo buitensporig veel. En anders is een bezoek aan uw dealer voor opheldering noodzakelijk.