Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Veranderen van rijbaan

Vraag gesteld door op 10 februari 2020

Onlangs stond ik voorgesorteerd voor de stoplichten om links af te slaan. Ik was auto nr 5 en de rijbanen waren gescheiden door een doorbroken streep. Ik wilde toch rechtdoor en liet de rijbaan rechts van voor zodat ik als laatste auto kon aansluiten. Ik zat daar door niemand in de weg. Ik werd aangehouden door een motoragent en kreeg een waarschuwing dat ik dit deed. Ik had gewoon linksaf moeten slaan, ergens draaien om vervolgens de juiste richting te nemen. Ik was het niet met hem eens maar ben niet in discussie te gaan. Wat is nu juist?

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U ontving laatst een waarschuwing van een motoragent, daar u van rijstrook (met pijl naar links) wisselde om uiteindelijk toch rechtdoor te gaan. De strepen die de rijstroken van elkaar scheiden, waren niet ononderbroken. U vraagt zich af wat de regel is.

De motoragent heeft gelijk. Wanneer u heeft voorgesorteerd linksaf te slaan, dan is het ingevolge  art 78 lid 2 RVV niet toegestaan om van richting te wijzigen door van rijstrook te wisselen, ongeacht of de rijstroken van elkaar gescheiden zijn door (on)onderbroken strepen op de weg.