Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Uitlaatgassen via ventilatiekanalen in auto

Vraag gesteld door op 6 februari 2020

Ik rijd een Toyota Starlet 1.3 bouwjaar 1996. Motorisch rijdt het prima. Ik heb de auto nog geen halfjaar in bezit en de apk verliep zonder problemen. De auto was altijd goed onderhouden en had maar 108k kilometers op de teller.

Vanaf het moment dat ik de auto in bezit heb adem ik de autogassen op de snelweg van de andere auto’s in. Ook als het in de stad druk is en ik moet file rijden is de kans ook dat ik de uitlaatgassen in adem. Na bijna een half jaar, ben ik het aardig zat. Ik kan niet altijd de ventilatie zonder buitenlucht instellen want anders beslaan mijn ramen. Wat kan ik hieraan doen? Want ik denk niet dat het goed is voor mijn gezondheid.

Begrijpelijk dat verkopen voor de hand liggende antwoord is, maar ik ben benieuwd wat ik kan doen.
 

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U schrijft dat de luchtkwaliteit in uw Toyota Starlet te wensen overlaat, en kennelijk verschilt van andere auto's. Een Starlet uit 1996 is wel voorzien van een interieurluchtfilter, die buitenlucht voor zover als mogelijk filtert voordat het via het ventilatiesysteem in het interieur komt. Dat zou ik (laten) controleren. Misschien moet het filter vervangen worden, is het verkeerd gemonteerd waardoor er ongefilterde lucht het interieur komt, of misschien ontbreekt het filter zelfs.

Een interieurluchtfilter of pollenfilter kan slechts een gedeelte van de luchtvervuiling door wegverkeer filteren, maar het kan net het verschil maken.