Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Toyota Yaris loopt niet goed stationair als de motor warm is

Vraag gesteld door H. Reede op 11 februari 2020

Ik heb een Toyota Yaris, semi automaat uit 2005. Auto heeft 1 maand geleden een grote beurt gehad. Afgelopen weekend lampen laten branden en accu leeggelopen. Auto gestart met een losse startbatterij. Sinds die tijd loopt de auto soms slecht stationair en is onderweg ook al 2 keer uitgevallen terwijl de motor op temperatuur was. Auto liet zich wel meteen weer starten. Rijden en optrekken gaat goed. Bij stationair draaien loopt de motor rauw en onregelmatig. Net op aanraden van een garage een nieuwe accu laten monteren maar dat heeft het probleem niet opgelost. Ik zou graag Uw mening hierover willen hebben.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Na een lege accu heeft u vanaf dat moment ervaren dat uw Yaris bij een warme motor slecht stationair draait en rauw en onregelmatig draait.
 
Soms vraagt het wat tijd om na een lege accu alle motormanagement instellingen weer terug te krijgen. Daar kan best een paar dagen overheen gaan maar dan moeten de instellingen weer terug zijn en de auto weer als vanouds draaien. Misschien moet u het dus nog heel even aankijken.

Wanneer dit echter blijft dan zou u bij voorkeur dit door de dealer moeten laten nakijken. De Yaris heeft kennelijk ook een starthulp gekregen en kan de elektronica beschadigen door piekspanningen. De dealer zou het motormanagement kunnen uitlezen, op zoek naar mogelijk geregistreerde storingen. Maar misschien is dit allemaal te voorbarig en is het over een paar dagen automatisch weer goed.