Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Soms kraakt versnelling

Vraag gesteld door op 8 februari 2020

Sinds kort rij ik een Nissan Pulsar uit maart 2015 met 67.000 km. Het is een ingevoerde auto (Duitsland) en bij de Nissan dealer in Nederland gekocht. Het is een heerlijke auto om te rijden, echter gebeurt het soms dat de versnelling kraakt bij het terugschakelen naar de 3e versnelling, soms ook met opschakelen. Dit gebeurt als de motor warm is. Het gebeurt niet vaak, maar af en toe.

Tweede puntje is dat de koppeling soms bibbert bij het wegrijden in de 1e versnelling. De auto heeft inmiddels een grote beurt gehad en een modificatie vanuit Nissan Nederland. Daarbij is de distributieketting vervangen. Alles is netjes onder garantie uitgevoerd. De motor loopt nu een stuk mooier echter vraag ik me af of er iets met de versnelling is en idem met de koppeling. Ik kan het me moeilijk voorstellen bij een zo jonge auto met niet veel kilometers. Wellicht heeft u een verklaring.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U rijdt sinds kort naar tevredenheid met een Nissan Pulsar maar u heeft wel een concrete klacht over de versnellingsbak.
 
De modificatie aan wellicht het motormanagement met een update als gevolg en de noodzakelijke vervanging van de distributieketting zijn wel bekende verschijnselen. Misschien moet u ook nadrukkelijk het olieverbruik in de gaten houden waar we ook redelijk wat klachten van kennen. Deze van oorsprong Renault motor heeft vanaf de introductie in de Pulsar wel vaker soortgelijke klachten opgeleverd die ons eerder hebben bereikt.
 
U merkt na de ingreep een duidelijk verschil en lijkt de actie van de verantwoordelijke dealer effectief en naar tevredenheid. Alleen het gekraak bij het schakelen naar drie is niet gebruikelijk en onacceptabel. Ik kan geen concrete oorzaak vinden en lijkt dit vooralsnog géén herkenbaar Pulsar gebrek. Maar het lijkt op een synchromesh probleem wanneer met name het terugschakelen gepaard gaat met gekraak. En de trillende koppeling moet u toch ook beschouwen als een gebrek, mogelijk een vliegwiel of koppelingsprobleem.

Maar wellicht moet de versnellingsbak gedemonteerd en zal het trilling probleem in een moeite meegenomen moeten worden. Maar u moet de verkoper zeker de opdracht geven de nog resterende problemen binnen een redelijk termijn op te lossen. Trillen en kraken is simpelweg een gebrek dat er niet in hoort.