Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Rode kruizen snelweg

Vraag gesteld door V. Dokter op 2 februari 2020

Als chauffeur die dagelijks op de snelweg rijdt, vroeg ik mij af wat je moet doen als er op alle banen een rood kruis staat?

Ik las over een situatie waarbij een auto van Rijkswaterstaat wederom is aangereden door een persoon die een rood kruis negeerde. De snelweg was volledig afgesloten met rode kruizen.

Ik ga er vanuit dat je dan moet stoppen, maar wat als er niet direct gevaar zichtbaar is? Ik kan dan wel gaan stilstaan op de snelweg omdat ik rode kruizen zie maar dit lijkt mij dan ook levensgevaarlijk. (Gezien de hoeveelheid mensen die de borden niet goed naleven)

Ik ga er ook vanuit dat dit een vrij unieke situatie is, maar wel een situatie die helder moet zijn want de gevolgen kunnen zeer ernstig zijn.

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft een vraag over rode kruizen boven de snelweg. U vraagt wat u moet doen als alle banen een rood kruis aangeven.

Als er een rood kruis staat boven een rijbaan, dan mag u de rijbaan niet gebruiken. Staat er boven alle rijbanen een rood kruis, dan mag u dus op alle rijbanen niet rijden. U zult dan moeten wachten tot er een rijbaan wordt vrijgegeven.

De wet geeft aan:
Rood kruis: de rijstrook mag niet worden gebruikt. De vluchtstrook mag alleen in noodgevallen worden gebruikt. Ook al is niet direct duidelijk wat er aan de hand is, zult u dus moeten wachten en de achteropkomende auto's moeten waarschuwen.