Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Reparatie auto in garantie periode

Vraag gesteld door op 30 januari 2020

Ik zit in garantieperiode en mijn auto moet ter reparatie. Nu is mondeling afgesproken,dat als het iets is met de auto dat ik terecht kan bij opeldealer in mijn woonplaats. Auto is gekocht in Amersfoort ook opeldealer. Nu willen ze zelf repareren omdat opeldealer in Zoetermeer te duur is volgens hun maar ik moet een werkdag inleveren en mijn benzine kosten en mijn tijd dat ik moet wachten. Ik vind geen service.
En vooral dat het is afgesproken dat ik in Zoetermeer terecht kan. Wat is uw advies aan mij?

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

U heeft een vraag over de nakoming van garantie. U wilt graag weten of u een reparatie onder garantie kunt laten uitvoeren door een andere merkdealer. U bent mondeling bij de verkoop overeengekomen dat dit is toegestaan.

Garantie verkoper
In principe geldt dat om aanspraak te maken op garantiebepalingen alleen de verkoper of de partij die deze garantie heeft afgegeven hiertoe kan worden aangesproken.

Mondelinge overeenkomst
U bent mondeling aanvullend overeengekomen dat ook andere dealergarages van dit merk de reparaties en het onderhoud mogen uitvoeren. Ook een mondelinge overeenkomst moet worden nagekomen. Het probleem is echter dat een mondelinge overeenkomst lastig te bewijzen is.

Conclusie
Als u objectief bewijs heeft van deze mondelinge afspraak, dan kunt u de verkoper aan deze afspraak houden. Alternatief kunt u de verkoper vragen om (schriftelijke) bevestiging van deze afspraak. Als u er onderling niet uitkomt, raad ik u aan reparatie door de verkoper uit te laten voeren. Reparatie door een derde kan niet worden verhaald op de verkoper, tenzij hiervoor uitdrukkelijke toestemming is verkregen.