Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Remmen

Vraag gesteld door op 14 februari 2020

Wij hebben een Opel Agila van 2008 automaat. Twee maanden geleden, reed mijn echtgenote vanaf de parkeerplaats bij ons huis pardoes de tuin in. Zij vertelde, dat ze niet kon remmen. Behalve een beschadigde auto en enkele struiken was er gelukkig verder geen schade. Wij hebben e.e.a. gemeld bij de garage, die e.e.a. onderzocht heeft maar geen gebreken aan de auto kon ontdekken. (Wel een meewarige blik: vrouw achter het stuur).

Vorige week moest ik de auto van onze parkeerplaats afhalen en daarbij moet gemanoeuvreerd worden. Ik merkte bij het vooruit rijden, dat ik de rempedaal niet (helemaal?) ingedrukt kreeg, terwijl de motor op volle kracht bleef doorlopen. Ik kon ternauwernood een aanrijding met onze andere auto voorkomen. Dus zo te zien het gelijke probleem.

De garage heeft de auto opgehaald en volledig gecontroleerd. Verschillende dagen en op verschillende tijdstippen, verschillende afstanden mee gereden. Maar alles deed het perfect. Conclusie (wederom), de auto is in orde. Mijn vraag is, of bij jullie iets over dergelijke klachten bekend is.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of dergelijke klachten bekend zijn maar bij de Agila en het tweelingbroertje de Suzuki Splash kom ik niets tegen dat enigszins richting dit probleem wijst met oorzaak. In een dergelijke situatie, waar de verkeersveiligheid in het geding zou kunnen zijn, wordt er nog weleens een terugroepactie op touw gezet en door de RDW geregistreerd. Ook daar niets van te vinden.

Ik kom alleen een gespecialiseerd bedrijf tegen die zowel voor de Agila als de Splash vanaf modeljaar 2008 de revisie uitvoert van de ABS ECU en de hydraulische ABS pomp. Kennelijk omdat dit een vaker voorkomend gebrek is. Uitgaande van het onvoldoende kunnen intrappen van het rempedaal zou je nog enigszins een verband kunnen leggen met het laatstgenoemde onderdeel. Misschien zou u dat nog als optie kunnen opgooien bij uw garage.

Ik weet niet wanneer remvloeistof ooit is ververst maar zónder gevonden oorzaak zou frisse remvloeistof nog een preventieve ingreep kunnen zijn. Maar méér dan deze suggestie heb ik eigenlijk niet. Ik kom niet verder dan dat het in uw geval een incident is en verre van een vaker voorkomend probleem voor de juist zo betrouwbare Agila en Splash.