Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Onderhoudskosten vs gereden kilometers

Vraag gesteld door J. Driessen op 13 februari 2020

Mijn Renault Twingo bjr 2008 moet in groot onderhoud waarbij de te verwachte kosten ongeveer €1300 zijn (vervangen distributieriem, vervangen koplampen en nog een aantal servicegerelateerde kosten). Er staat 230000 km op de teller, is altijd dealer-onderhouden, rijdt lekker, geen klachten. Moet ik nou een nieuwe kopen of kunnen deze auto's ook de 300000 halen?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw Renault Twingo heeft groot onderhoud nodig. Kosten; 1.300 euro voor een 12 jaar oude auto met 230.000 km op de teller.
 
Wanneer ik kijk naar de inruilwaarde/particuliere verkoopprijs dan geeft de koerslijst een bedrag aan van ruwweg 1.000-1.500 euro. Deze investering is ongeveer overeenkomstig de waarde van de auto zónder de genoemde gebreken. Dat wil dan niet zeggen dat het zinloos dit geld er nog aan te besteden. Stel dat u nog 4 jaar verder gaat met deze Twingo, dan valt dit bedrag gedeeld over deze nog resterende gebruiksperiode relatief nog wel mee. De auto is economisch bijna afgeschreven dus zijn dit feitelijk goedkope kilometers.
 
Maar wel óf niet repareren blijft altijd lastig en valt of staat dat met een technische blik in de toekomst. Wanneer de betreffende garage géén aankomende gebreken nu al durft te voorspellen, zoals een versleten koppeling die er aan zit te komen of nieuwe aandrijfassen die soms al licht hoorbaar zijn, is dit bedrag het tóch nog wel waard. Maar niet wanneer u 'm volgend jaar toch maar wegdoet omdat er dan wéér een lijst is met gebreken. Wanneer daar echter totaal geen signalen van zijn, zou u de gok kunnen nemen. Of deze auto drie ton kan halen vraagt voorspellende gaven die ik helaas niet heb. De auto verkeert min of meer in de herfst van z'n te verwachten levensduur. Dat kan dus best ook drie ton zijn wanneer de patiënt ondanks de genoemde gebreken verder kerngezond blijkt.