Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Onderhoudsbeurten

Vraag gesteld door op 4 februari 2020

In feb 2018 een nieuwe Mitsubishi eclipse gekocht. Waarom moet deze auto elk jaar een onderhoudsbeurt krijgen van ca 350 euro. Is dat voor het bezig houden van de automonteurs of is dat echt nodig. Jaarlijks rij ik ca. 7000 km.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of uw Mitsubishi Eclipse Cross wel noodzakelijk elk jaar een onderhoudsbeurt moet krijgen.

Het onderhoudsschema geeft aan dat uw auto jaarlijks voor onderhoud naar de garage moet óf iedere 20.000 km. Uiteraard afhankelijk wat het eerst bereikt wordt. In uw geval is inmiddels de tweede onderhoudsbeurt van toepassing en is de geringe kilometrage dus ondergeschikt.

Dat lijkt misschien erg overdreven maar relatief beperkt gebruik, zoals bij uw jaarkilometrage, sluit het jaarlijks bezoek toch niet uit. En zeker wat motorolie betreft is een jaarlijkse verversbeurt juist van belang wanneer de auto weinig rijdt en/of juist korte afstanden. Het verouderingsproces van de olie gaat feitelijk sneller bij summier gebruik dan bij dagelijkse en intensievere ritten. Vandaar dat het onderhoud kilometers én leeftijd gerelateerd.

U zou wel aan uw dealer kunnen vragen het onderhoud gericht uit te voeren op basis van wat er na 7000 km ook daadwerkelijk relevant is. Bijvoorbeeld een frisse plas olie en een nieuw oliefilter. Maar misschien kan een interieurfilter dan toch blijven zitten. Bespreek dat dus met de dealer die daar misschien best open voor staat.