Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Maximaal trekgewicht Volvo XC 60

Vraag gesteld door A. Siezenis op 28 januari 2020

Het trekgewicht van de Volvo XC 60 2.0 T5 van bouwjaar 2017 is 1600 kg. Van bouwjaar 2019  2300 kg. Hoe is dat mogelijk? Het is dezelfde motor?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

 

De twee genoemde Volvo's hebben een opmerkelijk verschil een opgegeven aanhangwagenmassa. Motorisch zijn er verschillen in prestaties.
 
Binnen deze generatie XC60 is er sprake van verschillende maximale aanhangwagen gewichten die overigens door de autofabrikant wordt vastgesteld en opgegeven. Deze toegestane massa is niet per definitie op basis van de motorische prestaties. Factoren als onderstel, aandrijflijn maar ook motorische aanpassingen zoals het koelsysteem zijn mede de ingrediënten waar een autofabrikant uiteindelijk dit gewicht op baseert. Het zou overigens wat ons betreft niet verstandig zijn een auto met een lege massa van pakweg 1.600 kg een aanhanger van 2.300 kg aan te haken. Er moet wel een verantwoord massa verschil zijn in het voordeel van het trekkende voertuig.
 
Maar wat de technische motivatie is om specifiek deze XC60 een toegestane aanhangwagenmassa toe te staan van 2.300 kg weet alleen Volvo te verklaren. Maar de motorische prestaties zijn dus niet altijd maatgevend. De rest van de auto moet ook technisch verantwoord dit gewicht aankunnen. En wat dan de feitelijke verschillen zijn tussen de twee genoemde versies is dus gissen, maar mogelijk een zwaardere koppeling, aandrijflijn, beter motorkoeling, transmissie...etc. Misschien dat de dealer de details boven tafel kan krijgen.