Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Energielabel

Vraag gesteld door op 8 februari 2020

Waarom heeft een Skoda Kodiaq met 1,5 ltr motor automaat een energielabel B en een Mercedes GLB met 1,3 ltr motor automaat een energielabel F?

Beide auto's zijn even zwaar, verbruiken evenveel benzine en hebben een gelijke CO2 uitstoot. Wat zie ik over het hoofd? De Mercedes is natuurlijk wel een stuk duurder, maar heeft dat invloed op het energielabel?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt waarom twee nagenoeg gelijkwaardige auto een verschillend energielabel laat zien.

Het energielabel laat zien welke auto zuinig is met brandstof, vergeleken met andere auto's uit dezelfde klasse zodat je makkelijk een onderlinge vergelijking kunt maken. Vergelijken tussen verschillende autoklassen is lastiger. Maar op deze wijze kan je gemakkelijk en snel het verbruik van auto's van ongeveer gelijke afmetingen met elkaar vergelijken.
 
Volgens de prijslijst zou de betreffende Mercedes 137 gr/km aan CO2 uitstoten en de Skoda 129-132 gr/km, afhankelijk van de bandenmaat en in beide gevallen uitgaande van de 5-pers. uitvoering. De verklaring van een duidelijk verschillend energielabel kan te maken hebben met de datum waarop de labellisering heeft plaatsgevonden. Er is inmiddels sprake van een andere testmethodiek waardoor er bij het omrekenen nog weleens dergelijke verschillen kunnen ontstaan.

Een ander verklaring is dat naast het geringe verschil in CO2 de Kodiaq (4697 mm) 6,3 cm langer is dan de Mercedes (4634 mm) en ook nog een kleine 5 cm breder. Een lagere CO2 uitstoot en feitelijk ook een wat grotere auto met wellicht ook een andere emissie testdatum kan alles bij elkaar het verschil in label verklaren.