Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Distributieriem

Vraag gesteld door A.A. Heij op 1 februari 2020

Wij rijden een Audi Q7 (3.0 TDi), met 113.000 km. Sinds enige tijd is er een licht afwijkend motorgeluid af en te horen, niet duidelijk of zo. Ik hoorde het zelf niet eens, maar mijn zwager die dieselmonteur is wel. Heb er sinds de eerste keer al vele km's mee gereden (circa 20.000 km - het leek ons niet heel erg spannend en er was ook niets te voelen noch waren er meldingen). Nu was ik bij de Audi-garage en voor een grote beurt en vroeg ze er ook even naar te luisteren.

Lang verhaal kort, volgens de garage is de distributieketting stuk/niet in orde/kan er elk moment aflopen, want dat is wat zij op basis van ervaring en vergelijking met hun protocollen horen. Punt is dat het heel veel tijd kost om bij die ketting te komen. Mijn vraag was: als je er niet bij kan komen zo direct, als er geen meldingen verder zijn, hoe weet je dan 100% zeker dat dit het probleem is. Met de auto kon niet meer gereden worden, ik moest hem van hen laten staan en de kosten werden ook genoemd.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik het niet vertrouw, in ieder geval niet voor het genoemde kostenbedrag. Ik heb vandaag de auto opgehaald voor een second opinie bij een andere dealer waar ik hem volgende week breng, motorgeluid was prima en hij rijd als een zonnetje. Mijn zwager was gisteren even bij die andere Audi-dealer geweest en hem leek het heel vreemd want nog nooit meegemaakt. Mijn vraag is:

  1. wat u van het verhaal vindt.
  2. wat u zou aanraden in afwijking van ons plan voor second opinie.
  3. als het inderdaad de distributieketting zou zijn wat dan volgens u normale kosten zijn om deze te vervangen?
Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Er is sprake van een motorisch bijgeluid bij uw Audi Q7. Volgens de dealer is het geluid afkomstig van de distributieketting en is ingrijpen noodzakelijk op kort termijn.
 
Distributieproblemen is deze V6 diesel niet vreemd, te wijten aan een opgerekte ketting die vervolgens tegen de geleiders begint te rammelen. In een gevorderd stadium kan dit inderdaad een kostbare motorschade opleveren. Zoals gezegd is dit een bekende opvallende ''kwaal'' en natuurlijk veel te snel bij een nog relatief lage tellerstand. Zie ook deze specialist die uitvoerig verslag doet van dit verschijnsel. Dus wanneer de dealer op basis van de geconstateerde bijgeluiden duidelijk richting de distributie wijst denk ik niet dat demontage per se noodzakelijk is om tot die diagnose te komen. Het is min of meer een herkenbaar gebrek en denk ik eerlijk gezegd dat elke Audi dealer toch zou moeten beamen.
 
Ik kan natuurlijk niet op afstand inschatten hoe hoog de nood is maar uw zwager constateerde dit 20.000 km geleden al en wordt nu toch nadrukkelijk als gebrek geïnterpreteerd door de dealer. Een second opinion lijkt me daarom niet echt relevant meer en ben ik van mening dat een bijgeluid afkomstig van de distributie té risicovol is om daar mee te blijven rijden.
 
De genoemde specialist noemt een bedrag van rond de 2000 euro. Maar wanneer de betreffende dealer óók de auto aan u geleverd heeft, zou u wat mij betreft ook in aanmerking moeten komen voor een coulance voorstel. Van de distributieketting mag u immers een langere levensduur verwachten en staat er ook geen vervangingstermijn voorgeschreven. Het product zou je dus non-conform kunnen noemen.

Zie aanvullend ook ons Stappenplan klachten na aankoop.