Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

corsa 1.2 distributieketting

Vraag gesteld door R. Mol op 11 februari 2020

ik ben serieus aan het overwegen een corsa 1.2 uit 2001 met slechts 226000 km op de teller te kopen.
1. waar moet ik op letten?
2. volgens de verkoper is het nooit nodig de ketting te vervangen maar op internet vind ik de ene keer dat het wel moet en de andere keer niet wat is het nu?
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U overweegt de aanschaf van een Opel Corsa 1.2 met ruim twee ton op de teller en u vraagt waar u specifiek op moet letten.
 
Vermoedelijk betreft het de 1.2 l 16V met 55 kW aan motorvermogen die inderdaad een distributieketting heeft. Formeel kent deze ketting geen voorgeschreven onderhoud of vervangingstermijn. Dat wil niet zeggen dat deze aandrijfketting een levensduur heeft tot in de eeuwigheid maar gaat gelukkig in de meeste gevallen wel een autoleven lang mee. Wanneer deze Corsa bij de koudstart geen rammelende en ratelende bijgeluiden laat horen zijn de voortekenen goed. Hoewel een auto op leeftijd na bijna 20 jaar trouwe dienst natuurlijk niet nog een heel autoleven voor zich heeft.
 
APK
Maar de tellerstand is niet extreem hoog en is mijn advies in ieder geval een kritische proefrit te maken. Verder als stok achter de deur een recente APK. Dus niet een van nog een half jaar maar liever van heel kort geleden óf tot de koop overgaan na een nieuwe APK. Niet dat deze verplichte keuring tot in de details heel kritisch is maar een nieuwe APK geeft wel een bepaalde betrouwbare en veilige basis. Om te voorkomen dat u een paar maanden later tegen een lijst van APK afkeurpunten aanloopt waarvoor de vorige eigenaar 'm juist op tijd heeft weggedaan. Dan kunt u daar nog een prima koop aan hebben met misschien nog de nodige jaren rijplezier.