Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Contra expertise bij schade verhalen via waarborgfonds

Vraag gesteld door op 5 februari 2020

Een expert heeft voor de reparatie van de auto de schade bekeken en aangegeven dat deze waarschijnlijk niet door een ander voertuig is veroorzaakt. Graag zou ik de kosten van de schade verhalen via het waarborgfonds. De auto is al gerepareerd en door het oordeel van de schade expert kan de schade niet meer verhaald worden bij het waarborgfonds.

Kan ik alsnog een contra expert inschakelen om bijvoorbeeld via foto's van de schade een ander oordeel te krijgen? Op dit moment lijkt het er op dat ik flink terug ga in schadevrije jaren voor een schade die in niet zelf veroorzaakt heb. Kunt u me verder helpen?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

De schade expert heeft de schade aan uw auto kunnen beoordelen en niet kunnen vaststellen dat dit is veroorzaakt door een ander voertuig. In zo'n geval kunt u dat niet verhalen bij het waarborgfonds.

U bent daar kennelijk wel van overtuigd en u overweegt een contra expertise. U zou dat verzoek kunnen indienen bij uw verzekering of zélf een NIVRE Register-Expert inschakelen. Maar wat kosten betreft in de regel wel op basis van ongelijkheid. Dus wanneer een andere expert géén ander mening is toegedaan, kan u dat uiteindelijk wel een paar honderd euro gaan kosten. Dan is het ook nog maar de vraag of men op basis van alléén de foto's de expert een concrete uitspraak kan doen.