Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Autovergoeding

Vraag gesteld door Drs. E.M.J. Corsmit op 6 februari 2020

Geregeld wordt mij aangeboden mee te betalen aan mijn autokosten. Mijn vraag is wat een reële onkostenvergoeding per kilometer is voor mijn BMW 530 Diesel met kenteken **-**-**. Voor uw antwoord zal ik u zeer erkentelijk zijn.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt wat een redelijke bijdrage is in uw autokosten voor iemand zo nu en dan met u meerijdt.

Het uitgangspunt moet zijn dat u er met de vergoeding niet bij inschiet en er niet aan verdient. Het moet kostendekkend zijn. Het is redelijk om (alléén) de variabele kosten te rekenen, dus kosten die rechtstreeks met het rijden van een kilometer te maken hebben. Dat zijn de brandstof, banden, onderhoud en het variabele deel van de afschrijving.

Vaste kosten die voortkomen uit het bezit van een auto rekenen we niet mee als het gaat om een auto die u anders ook had gehad.

In ons Autokosten programma (https://www.anwb.nl/auto/autokosten/#/kenteken) kunt u de kosten van uw auto uitrekenen. Ik heb helaas té weinig details van uw gebruik om voor u een indicatie te berekenen, maar het betreffende programma wijst u eenvoudig de weg naar uiteindelijk een bedrag per kilometer. Vervogens kunt u daar de kosten uithalen die u redelijk en relevant vindt als bijdrage van de meerijder.