Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

APK-keuring en distributieriem

Vraag gesteld door op 7 februari 2020

Auto gebracht garage rond 08.35, auto afgemeld en goedgekeurd voor APK keuring om 08.57. Kan dit in zo'n korte tijd? Tegelijk is grote beurt gedaan. Vooraf gemeld dat auto slippend geluid maakt bij wegrijden (vochtig weer). Volgens garage gecontroleerd en niets aan de hand. Distributieriem is 6 jaar oud en er is 105.000 km mee gereden (Kia Picanto). Moet deze vervangen ook al is bij controle gezegd dat deze ok is?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw auto is voor een afgesproken grote beurt met APK ruim 20 minuten later al APK goedgekeurd en bij de RDW afgemeld.
 
Een APK kan binnen een tijd van 20 minuten wel gerealiseerd worden maar de grote beurt uiteraard niet. En het is gebruikelijk dat het afmelden na afloop van de beurt wordt verricht en niet voordat het onderhoud nog moet beginnen. Uiteindelijk gaat de APK moeiteloos mee met de beurt en doe je dat niet gesplitst. Misschien dat deze auto tegelijk met een andere auto is afgemeld en was men er wel van overtuigd dat het technisch wel goed zat. Maar merkwaardig is het wel en mag u gerust om opheldering vragen.
 
Het slippende geluid dat u omschrijft lijkt een te slappe multiriem. De garage meldt dat er niets aan de hand is maar het bijgeluid hoort er natuurlijk niet in. Wanneer u het geluid alsnog opmerkt, moet u zeker terug en is er toch echt iets loos.

Ik weet niet om welk motortype het gaat maar uitgaande van de 1.0 l 12V met een distributieriem moet deze iedere 135.000 km vervangen worden of ieder 6 jaar, afhankelijk wat het eerst bereikt wordt. Dus op basis van de leeftijd had er eigenlijk een nieuwe op gemoeten en wil ik dat ook nadrukkelijk adviseren. Ook al lijkt de riem visueel er nog prima uit te zien.