Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wanneer wordt het tijd voor een jongere auto financieel gezien?

Vraag gesteld door D.P. Boom op 27 januari 2020

Momenteel rijden we een Opel Zafira van 15 jaar oud (01-PZ-LN) op benzine. Per jaar zijn we tussen de € 500.00 en € 1000.00 per jaar kwijt aan onderhoud en APK.
Verder rijden we tussen de 5000, en 7500 km per jaar. Concreet is mijn vraag: Wanneer is het financieel gezien aantrekkelijker om over te stappen op een jongere, en kleinere auto. De kleinere auto moet 5 persoons zijn, max 10 jaar oud zijn, max 150000 km gelopen hebben, en max 1050 kg wegen. Ik zit te denken aan een Japanse, of Koreaanse auto. Omdat ik een trekhaak nodig heb zal het benzine moeten worden denk ik? Alvast bedankt voor het advies.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw huidige Opel Zafira is inmiddels 15 jaar oud en u vraagt wanneer het financieel aantrekkelijk is om over te stappen naar een vervangende auto.

Uw Zafira is gezien de leeftijd economische gezien nagenoeg afgeschreven. In die zin zijn dit dus de goedkoopste jaren omdat er geen feitelijke afschrijving meer is. Koopt u een andere auto dan heb je jaarlijks te maken met een waardevermindering en dat is een kostenpost die u bij uw huidige auto niet of nauwelijks heeft.

Een auto die weinig tot niets meer afschrijft kan dus juist interessant zijn om door te rijden totdat deze ‘op’ is. Helemaal als de auto technisch nog prima in orde is. U geeft echter wel aan dat de onderhoudskosten gemiddeld 500-1000 euro per jaar bedragen. Dat is misschien relatief veel op basis van uw jaarkilometrage maar jaarlijks onderhoud heeft u ook bij een jongere vervanger, maar gemiddeld vermoedelijk voor een paar honderd euro minder op jaarbasis maar wel

Zolang de onderhoudskosten nog binnen de perken blijven is doorrijden dus voor uw portemonnee. De overstap naar een andere auto zou het moment kunnen zijn wanneer er echt sprake is van kostbare noodzakelijke ingrepen en het economisch niet verantwoord dat geld er nog in te stoppen. Maar elk jaar dat u nog met redelijke kosten met uw Zafira kunt blijven rijden is dat de beste keuze.

Weet je eigenlijk wat je auto precies kost? Wij rekenen het graag voor je uit. Een volledig overzicht van alle vaste en variabele kosten, gebaseerd op je persoonlijke situatie. Zie ons programma Autokosten berekenen.