Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Stuurtrillingen bij 2600-2700 toeren

Vraag gesteld door A. Wolters op 23 januari 2020

In augustus hebben wij een Mitsubishi ASX uit 2016 gekocht. Het stuur begint flink te trillen bij 2600-2700 toeren. Het meest vervelend is dat als ik 100-103 km rij, dan is het net alsof ik een trillende telefoon in mijn handen heb.
We zijn al 6 keer bij de garage teruggeweest. Van winterbanden naar all weather banden. Wielen gewisseld met een andere ASX, ( deze had lichtere trillingen bij 2600-2700 toeren.) afgelopen woensdag weer naar de garage en zij melden ons gisteren dat ze het gevonden hebben, een niet juiste of niet juist gemonteerde motorsteun. Deze is uit de andere ASX gehaald en in de onze gezet. Gistermiddag mee gereden en bij het optrekken is het trillen echt minder, maar bij 100-103 km per uur nog steeds duidelijk aanwezig.
Ik ben er nog steeds niet tevreden over.
Wat zou dit probleem volgens jullie kunnen zijn en wat kan ik nu het beste doen?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw Mitsubishi ASX heeft een hardnekkige trilling in het stuur rond het genoemde toerental.
 
Ik denk dat we gezien de herhaalde pogingen van uw garage de banden en wielen als oorzaak wel kunnen uitsluiten. Onbalans is natuurlijk de eerste gedachten bij trillingen in het stuur maar na alle inzet lijkt me dat als oorzaak inmiddels wel een gepasseerd station.
 
De ingreep aan de motorsteun lijkt wel enig effect te hebben. Incidenteel kom ik soortgelijke klachten óók van andere ASX eigenaren tegen en lijkt de motorophanging steeds als boosdoener aangewezen. Een mogelijke verklaring is dat bij wat koelere temperaturen de rubberen ophanging minder flexibel is en motorresonanties nadrukkelijker worden doorgegeven. Bij temperaturen boven de 15 graden zou het verschijnsel mogelijk een stuk minder kunnen zijn. Misschien is dat het afwachten nog waard. Wanneer blijkt dat dit óók uw ervaring is straks, zou er dus sprake kunnen zijn van een producteigenschap. Misschien kunt u wat dat betreft nog een concrete afspraak maken met uw garage. Mocht er bij hogere temperaturen géén positief effect waarneembaar zijn, dat uw garage dit nogmaals als garantie gaat oppakken. Maar de motorophanging lijkt wel de bron van dit probleem te zijn.