Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Schadevergoeding sjoemelsoftware

Vraag gesteld door op 6 januari 2020

Ik ben in het bezit van een Seat Ibiza diesel uit 2011. Nu lees ik op internet dat verschillende bedrijfjes hun diensten aanbieden, al of niet tegen betaling, om gezamenlijk een schadeclaim in te dienen ivm sjoemelsoftware. Mede nav uitspraak Duitse rechter wordt schadevergoeding reëel. Mijn vraag is of de ANWB ook een dergelijke claim gaat opzetten als vertegenwoordiger van de Nederlandse (diesel) automobilist? Als dat niet geval mocht zijn, zou ik graag weten welke claimbedrijven betrouwbaar zijn?
 

Antwoord van Niels

Antwoord van Niels

ANWB Expert

U wilt weten of de ANWB een schadeclaim opzetten vanwege gebruikte sjoemelsoftware bij modellen met een dieselmotor. En zo nee, wat dan betrouwbare bedrijven die dit aanbieden?

In Nederland zijn inderdaad stichtingen en bedrijfjes opgericht die een collectieve actie tegen Volkswagen bij de rechter aanhangig hebben gemaakt of aanhangig zullen maken.

Belangenorganisaties kunnen alleen als ‘Streithelfer’ aansluiten. De ANWB kan, en gaat, daarom niet namens VW-bezitters een claim indienen.

Het is dan ook beter wanneer u zich bij een van de stichtingen of bedrijfjes aanmeldt. De ANWB heeft echter geen ervaring met deze partijen en kan u niet adviseren bij een keuze hieruit.