Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Milieuzone België Gent en Brussel

Vraag gesteld door op 24 januari 2020

Ik las op jullie site dat registratie plicht voor Brussel is te komen vervallen, moet ik alsnog een dagpas kopen dan voor Brussel? En hetzelfde vraag wat betreft Gent?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over de milieuzone in Brussel en Gent en het al dan niet noodzakelijk registreren.

Brussel

De registratieplicht, die sinds 2018 voor toegang tot de stad Brussel en buurgemeenten voor alle auto's gold, is komen te vervallen voor auto's met een Nederlands kenteken. Ik ga er vanuit dat uw auto géén dieselauto betreft van vóór 2001 (Euroklasse 2 of ouder) of een benzineauto van voor 1997 (Euroklasse 1 of ouder) die niet meer de zone mogen. Moet u toch met een niet-toegelaten wagen de milieuzone in, kunt u via de website van LEZ Brussels, een dagkaart kopen voor vijfendertig euro. Dit kan maximaal acht keer per jaar.

Gent

Wanneer u Gent bezoekt, moet u goed nagaan of u met de auto de milieuzone in mag. Dieselauto’s van voor 2010 (euro 5 klasse) en benzineauto’s ouder dan 1996 (euro 2 klasse) mogen Gent niet in maar kent bovendien een registratieplicht voor alle - dus ook nieuwere - buitenlands gekentekende auto’s. Registreren kan via de website van de stad Gent.

De ANWB gaat onderzoeken of deze registratieplicht opgeheven kan worden voor Nederlandse automobilisten.