Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

E10 diabetes E voor een oudere auto?

Vraag gesteld door D.P. Pronk op 24 januari 2020

Na het tanken van E10 in onze Alto uit 2005 Is het gemiddeld verbruik van ca. 1:14 opgelopen naar ca. 1:11. Er worden veel korte ritten met dit autootje gemaakt. E10 mag worden getankt, maar de auto loopt motorisch lekkerder en zuiniger op de bij onze pomp ook verkrijgbare E98 die ca. € 0,07 duurder is dan E10. Naar mijn berekening ben ik een dief van m'n eigen portemonnee en doe ik het milieu (uitstoot van meer verbrande liters die 90% benzine bevatten) en mijn motor meer schade als ik E10 tank.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

 

U meldt dat uw Suzuki Alto zuiniger draait wanneer er E5 met 98 octaan tankt.


De hoeveelheid energie in een 100% ethanol is ongeveer de helft van de hoeveelheid energie in 100% benzine. Hieruit volgt dat E10 ongeveer 2,5% minder energie bevat dan E5. Dit komt overeen met diverse studies die een meerverbruik van rond de 2% vonden bij tests met E10 en E5.
 
98E5 zal nog wat meer energie bevatten dan 95E5 vooral omdat het soortelijk gewicht (de hoeveelheid kilogrammen in je liter) wat hoger ligt. Maar ook hier zitten geen hele grote verschillen in.
 
Vanaf de introductie in Nederland per oktober 2019 zijn de bij ons gemelde klachten omtrent meerverbruik nagenoeg nihil. Op een enkele melding na horen we er op zo'n 7 miljoen benzine auto's in Nederland er in verhouding dus nauwelijks iets over. Ook met de wetenschap dat Frankrijk deze brandstof al 10 jaar geleden introduceerde en onze buurlanden hier ook al een paar jaar op rijden. Zonder overgewaaide verontrustende verhalen dus. Ik kan me wel voorstellen dat een duurdere E5 98 octaan benzine én in sommige vallen van een duurdere premium kwaliteit én van bepaalde merken zelfs bio-ethanol vrij, een soepeler draaiend motortje geeft. Met name wanneer het geen auto is met een overschot aan pk’s aan boord kan dat laag in toeren net wat lekkerder draaien wanneer je een duurdere kwaliteit tank. Maar E10 kan én mag bij uw auto en eerlijk gezegd kan ik het genoemde meerverbruik niet toeschrijven aan E10. Die geluiden zijn er niet en technisch zou dat eigenlijk niet méér kunnen zijn dan 2%.