Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Derde remlicht

Vraag gesteld door P. Szczechura op 21 januari 2020

Is de derde remlicht een technisch aspect van de auto? Ik neem aan dat als vocht erachter zit komt de auto niet door de APK keuring, of wel?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt wat de APK eisen zijn omtrent het derde remlicht.

Een derde remlicht is  toegestane verlichting of zelfs verplicht indien het voertuig in gebruik is genomen na 30 september 2001. Binnen de APK regelgeving is wat mij betreft de volgende eis het meest van toepassing;

De glazen van de lichtarmaturen mogen niet zodanig zijn beschadigd, gerepareerd of bewerkt dat de lichtopbrengst en het lichtbeeld dan wel de functie nadelig worden beïnvloed. Hierbij is het bepaalde in Aanvullende permanente eisen, artikel 128, van toepassing.

Artikel 128

  1. De glazen van de lichtarmaturen mogen niet zijn bespoten, geverfd of beplakt.
  2. De glazen van de lichtarmaturen aan de achterzijde van het voertuig, met uitzondering van de achteruitrijlichten, mogen geen barsten of gaten vertonen waardoor wit licht naar achteren kan worden gestraald.

Er is dus geen concrete APK regel waaruit blijkt dat in geval van een derde remlicht er geen vocht aanwezig mag zijn. Bij twee gelijkwaardige lampen zoals twee dimlichten, kan er een verschil ontstaan in lichtopbrengst tussen de twee armaturen wanneer één exemplaar van binnen vochtig is. Maar het derde remlicht betstaat uit één lampunit en zie ik op basis van net omschreven verschijnsel geen reden tot afkeur.