Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Belastingen

Vraag gesteld door L. Heres op 23 januari 2020

Ik lees dat de overheid elektrisch autorijden stimuleert. Hoe moet ik dat rijmen met dat de auto (lees: brandstof accijns) een fikse 'melkkoe' zijn voor de schatkist. Op welke manier gaat dat gecompenseerd worden?
Geen wegenbelasting voor elektrische auto's? De wegen hebben toch ook onderhoud e.d. nodig met elektrische auto's?
Ik ben benieuwd naar het 'totaalplaatje'!

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over de Motorrijtuigenbelasting voor elektrische auto's.

Deze belasting was oorspronkelijk inderdaad bestemd voor de aanleg en onderhoud van wegen te bekostigen en met als doel elke gebruiker daarvoor te laten betalen. Inmiddels heet ''wegenbelasting'' dus motorrijtuigenbelasting en wordt deze heffing aan méér besteed dan alleen maar de infrastructuur. De provinciale opcenten is een belangrijke bron van inkomsten voor de betreffende provincie en gaat het extra overgebleven geld ook naar andere geld behoeftige potjes.

De Rijksoverheid wil zo door deze elektrische voertuigen MRB vrij te stellen van deze belasting volledig elektrisch rijden stimuleren. Dat draagt bij aan een beter klimaat en milieu. Zo lang het duurt! Want de fiscale voordelen zullen langzaam minder worden zoals de overheid meldt op de pagina "Belastingvoordelen voor elektrische auto's".
De nadruk op de elektrische auto ligt dus duidelijk op het klimaat en het milieuvoordeel en is het financiële voordeel slechts een tijdelijk middel de transitie naar volledig elektrisch te stimuleren.