Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Autoverbruik

Vraag gesteld door op 12 januari 2020

Ik heb een nieuwe auto gekocht, alleen de verbruik is niet wat in de boekje staat.
De garage heeft zelf een test gedaan en die zeggen dat het wel klopt.
Is of bestaat er een mogelijkheid om een onafhankelijke test te laten mbt verbruik van de auto?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Het brandstofverbruik van uw auto is niet overeenkomstig de opgave in het boekje.
 
Er is geen onafhankelijk brandstoftest om het verbruik van uw auto te laten meten. Het verbruik zoals dat in autofolders staat, wordt vastgesteld volgens de zogeheten de ECE 99/100 norm. Dat is een meetmethode die helaas ver van de praktijk staat. Uit onderzoek blijkt dat in de zuinigste categorie een verschil van 40 procent (!) geen uitzondering is.
 
Inmiddels is er juist om die reden een nieuwe testmethodiek ontwikkeld die duidelijk meer aansluit op het praktijkgebruik. Vanaf september 2017 is er een nieuwe, realistischer test van kracht gaan, met de afkorting WLTP (Worldwide harmonized Light vehicles Test Procedure). Bij de nieuwe generatie auto's die vanaf 2018 op de markt zijn verschenen zullen er dus meer realistische cijfers in de folders zijn opgenomen en wordt de consument minder op het verkeerde been gezet. Toch zal er altijd wel een verschil zijn tussen de via de test verkregen verbruikscijfers en datgene wat op de weg wordt bereikt. Er zijn té veel bepalende factoren in het gebruik die van invloed zijn op de CO2 uitstoot van de auto.
 
Ik weet niet exact om welke auto en uitvoering het hier gaat maar via de website van Werkelijk Verbruik  kunt u uw auto selecteren en naast het opgegeven verbruik ook zien wat andere gebruikers weten te scoren. U krijgt dan in ieder geval een beeld of u wat dat betreft aan een redelijk gemiddelde komt of dat dit toch buitensporig afwijkt van andere bezitters.