Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Automatische verlichting

Vraag gesteld door J.M.C.M. van Roy op 21 januari 2020

Op heel veel auto's zit een schakelaar dat de verlichting automatisch aan gaat, dit is mooi maar met mist over dag werkt dit niet en rijden ze dus met hele mooie dagrijverlichting maar zonder achterlicht.
Waarom staan de verlichting niet gewoon altijd aan?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U merkt terecht op dat veel auto's bij slecht zicht overdag alléén met hun dagrijverlichting aan rijden.
 
In veel gevallen ook nog zonder ontstoken achterlichten die van een bepaalde generatie auto's af-fabriek niet mee branden. Veel bestuurders vergeten nog weleens de lichtknop op dimlicht te zetten wanneer overdag bij mist of slecht zicht dit wettelijk verplicht is. Vaak geen boze opzet maar meestal onbewust én vaak met de gedachten dat de automatische dimverlicht vanzelf aangaat. Echter bij mist of ernstige regenval dus niet en dat levert bij medeweggebruikers nog wel eens irritaties op en is feitelijk dus strafbaar. Vandaar dat we daar vaak aandacht voor vragen op verschillende fronten. Uw opmerking is méér dan bekend en vragen we daar vaak vanaf de herfst al extra aandacht voor.
 
U merkt terecht op waarom dimverlichting niet automatisch permanent aan staat.

Om voor tegemoetkomend verkeer beter zichtbaar te zijn is dagrijverlichting als middel uitgevonden. Vandaar dus oorspronkelijk alléén de verlichting aan de voorzijde. Deze meestal led verlichting kent een zeer laag verbruik en heeft nagenoeg geen effect op het brandstofverbruik. Met de traditionele dimlicht rondom ontstaat er een toename van het brandstofverbruik van heel globaal zo'n 0,2 l op 100 km. Dat is relatief laag wanneer veiligheid prioriteit heeft maar vermenigvuldigd met zo'n 9 miljoen Nederlands gekentekende auto’s wordt dat in totaal al gauw een aansprekend getal.

Maar nu de energie zeer zuinige led verlichting zo langzamerhand bij nieuwe auto's rondom de standaard boordverlichting begint te worden, is het niet ondenkbaar dat dimverlichting weleens permanent af-fabriek in de toekomst binnen de typegoedkeuring van een auto bijgeschakeld zal worden.
 

Meer informatie over verlichting vindt u op anwb.nl.