Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Accu elektrisch rijden?

Vraag gesteld door W.S. Chen op 24 januari 2020

De discussie met elektrisch rijden gaat steeds over capaciteit en de duur van het opladen. Zijn er automerken die gedacht hebben aan omwissel stations voor de accu in plaats van steeds weer aan de laadpaal te moeten staan? lijkt mij echt een no-brainer; standaard maat en aansluiting voor accu, kies je capaciteit, plaats je auto en wissel lege accu voor een volle. Met standaardisatie kan dit merk onafhankelijk...., en klantvriendelijk. Lost ook gelijk het toekomstige piek energie gebruik in de avonden op, wanneer de lege accu's door speciale bedrijven worden geladen... Ik hoor dat dit wisselmodel al in werking is in Azie bij electrische scooters... iets opschalen en je bent klaar voor auto's.

Antwoord van Harm

Antwoord van Harm

ANWB Expert

 

Dit goede idee is al uitgeprobeerd, maar geen succes geworden. Renault had in samenwerking met Better Place een enorm plan voor accuwisselstations.
Die zijn er ook daadwerkelijk in meerdere plaatsen in Europa geweest. Zelfs op Schiphol heeft er eentje gestaan, die met name door elektrische taxi's werd gebruikt.
Met de steeds snellere oplaadmogelijkheden en groter wordende accucapaciteit heeft dit plan het echter ondertussen al weer verloren van de laadpalen.