Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

zijn de banden gecupt of niet?

Vraag gesteld door W. J. Arriëns op 4 januari 2020

Ik rijd een Renault Kadjar uit 2016. Diesel. Recent gekocht bij de Renault dealer.

Tijdens het rijden maken de banden (veel) meer lawaai dan mijn vorige Laguna III. De plaatselijke garage, die ik goed ken, zegt dat de banden gecupt zijn, maar Renault bezweert dat dat niet zo is. Het lawaai is normaal voor een Kadjar vanwege de andere vorm van de auto. Het lawaai hangt wel een beetje af van het type asfalt waar ik op rijd, heb ik gemerkt. Wie heeft er nu gelijk?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U ervaart méér afrolgeluiden bij uw Renault Kadjar t.o.v. uw vorige auto.
 
Gecupte banden kunnen zeker de oorzaak zijn maar dat moet relatief gezien redelijk simpel te checken zijn. Wanneer je met je hand over het bandenprofiel heen gaat zou je eventueel kunnen voelen dat er opstaande scherpe randjes zijn ingesleten. Een soort zaagvertanding die inderdaad vervelende afrolgeluiden kan opleveren. Gecupte banden komen meestal op de achteras voor en in een extreme vorm wordt het geluid zó hinderlijk dat vervanging noodzakelijk is.
 
Of de banden daadwerkelijk gecupt zijn kan ik uiteraard op afstand niet beoordelen. Maar zoals omschreven zou u het misschien ook zelf kunnen beoordelen. Hoewel ik niet uitsluit dat dit uiteindelijk toch een producteigenschap blijkt van deze Kadjar. Incidenteel komen we vaker opmerkingen tegen over afrolgeluiden, met name ook bij de relatief stille diesel waardoor dit nog nadrukkelijker opvalt. Misschien dat merk en type band ook nog een rol speelt. Maar bij nadrukkelijke afrolgeluiden zijn gecupte banden vaak de boosdoener. Of uw dealer óf uw garage gelijk heeft blijft voor mij ook een groot vraagteken. Misschien zou een bandenspecialist uw banden nog kunnen checken of het profiel een zaagtand slijtage vertoont.