Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Winterbanden maat Citroën C5 Aircross

Vraag gesteld door op 27 december 2019

Over de maat van winterbanden adviseert u als ik het goed begrijp doorgaans de door de autofabrikant aangegeven kleinste bandenmaat. De zomerbanden op mijn Citroën C5 Aircross (pure tech 180) hebben als maat  205/55/R19. De kleinste bandenmaat in de brochure van Citroën is 215/65/R17. De kleinste R-maat heeft dus een bredere band (215 mm) dan de grootste R-maat (205 mm).

Kan ik voor de aan te schaffen velgen met winterbanden het beste uitgaan van de kleinste R waarde of juist de kleinste breedtemaat  of......?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt welke maatvoering als winterband het meest verstandig is bij uw Citroën C5 Aircross.
 
De breedte van het loopvlak is het belangrijkste gegeven wanneer je bij winterse neerslag het effect van een winterband zo optimaal mogelijk wil benutten. Meestal levert een groter wiel een band op met een breder loopvlak om wel binnen de beoogde afrolomtrek te blijven. Bij de Aircross ziet het er net wat anders uit en zal je bij een twee maten grotere velg een smallere voorgeschreven bandenmaat tegen komen. Je bent dan op basis van een smaller loopvlak (met méér druk per cm2 en daardoor meer grip op een besneeuwde ondergrond) geneigd twee velgmaten groter te gaan voor een smallere band.
 
En toch is het advies voor de kleinste velgmaat te kiezen. Een breedte van 215 mm is best relatief bescheiden voor zo'n flinke auto en dan komt het rijcomfort ook ten goede met een 65-serie band. Dus in dit toch redelijk specifieke geval is de kleinste standaard velgmaat tóch de beste keuze en is de breedte van het loopvlak hier juist ondergeschikt.