Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Trilling in Mercedes Benz A200

Vraag gesteld door op 30 december 2019

Mijn nieuwe Mercedes-Benz A200 7G-DCT (1332cc / 88 kW) trilt bij constante snelheid in het toerengebied van 1400 - 1800 TPM (in meerdere versnellingen). Volgens de dealer, die de trilling tijdens een rit ook heeft geconstateerd, komt dit vanuit de motor en aandrijflijn en is dit een gevolg van de zuinige afstelling van de motor. Dit om te kunnen voldoen aan aan bepaalde emissie-eisen.

Mijn vragen:

klopt deze uitleg van de dealer? Als dit het geval is moet ieder motor met bovenstaande specificaties hier toch last van hebben? Zo niet, wat is volgens u de oorzaak?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U heeft een nieuwe Mercedes A200 (W177) gekocht waarbij u een probleem bemerkt. De auto trilt. De dealer erkent de trilling.

Trillingen

Onbalans in de band/velgcombinatie of in iets dat met dezelfde snelheid meedraait, is een bekende veroorzaker van trillingen. Bij onbalans is de snelle trilling meestal pas voelbaar vanaf 110 km/h. Trillingen kunnen naast onbalans in een band/velgcombinatie ook ontstaan door kromme velgen, hoogteslag (onrondheid in de band) of andere afwijkingen in de banden. De banden en velgen kunnen snel gecontroleerd worden door ze op de brug te laten draaien. Een hoogteslag of slinger in de velg is dan meteen zichtbaar.

Als een trilling in de auto meteen verdwijnt zodra u gas loslaat, dan gaat de aandacht uit naar de homokineten van de aandrijfassen. Dat zijn de 'gewrichten' aan de uiteinden van de aandrijfassen. Een kapotte homokineet komt wel vaker voor, maar vaker bij hogere kilometerstanden. Ik adviseer eerst een monteur diagnose te laten stellen.

Fabrieksgarantie

Er is sprake van fabrieksgarantie. Er kan discussie ontstaan of het trillen een gebrek is of een 'normale' producteigenschap. U zou een keuring kunnen laten uitvoeren bij bijvoorbeeld de DEKRA of CED. De kosten hiervan zijn in eerste instantie voor eigen rekening. Mocht uit de keuring blijken dat er inderdaad een gebrek is, dan kunt u de kosten verhalen bij de dealer. Laat u daarvoor eerst de dealer weten dat u van plan bent een expertise te laten uitvoeren.

Voor meer informatie over klachten na aankoop verwijs ik u graag naar onze website.