Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

stuurafwijking

Vraag gesteld door W.J. Arriëns op 3 januari 2020

mijn Renault Kadjar (diesel) uit 2016 (recent gekocht bij de dealer) vereist constante korrektie tijdens het sturen. Andere Renaults hebben dat niet bv mijn vorige Laguna III en een Talisman waarin ik reed, daar kon je het stuur op een gegeven moment (kort) loslaten en de auto bleef recht rijden. Bij de Kadjar gaat dat niet want die wijkt direkt uit naar rechts of naar links. De dealer zegt dat dit normaal is voor dit type auto. Is dit korrekt?
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Volgens de dealer is het stuurgedrag rechtuit van uw Renault Kadjar inherent aan dit type auto.
 
U merkt op dat u regelmatig bij rechtdoor stuurcorrecties moet doen. In een nog recente rijtest merkt onze autoredactie ook op; ''De Kadjar heeft een matige recht uit stabiliteit: met name op de snelweg moet je voortdurend kleine stuurcorrecties uitvoeren''.
 
Het is natuurlijk niet zo dat een cross-over per definitie hier gevoelig voor is. Maar dit lijkt toch wel een stuurkarakter te zijn dat typerend is voor de Kadjar gezien ook de opmerking in de test. De Kadjar is door deze carrosserievorm wel wat ontvankelijker voor zijwind en kan daardoor ook wat meer stuurcorrecties vragen. Maar ik kan me voorstellen dat de Laguna en de Talisman rechtuit wat koersvaster zijn dan deze duidelijk hogere Kadjar. In ieder geval lijkt uw ervaring ook gedeeld te worden door onze autoredactie.