Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Reviseren naar een euro 5

Vraag gesteld door op 25 december 2019

Ik heb een Volkswagen Passat diesel stationwagen bouwjaar 2005. Wat zijn de kosten om mijn auto te reviseren van euro 4 naar euro 5 en waar kan ik dit laten doen? Of is het verstandig om een nieuwer bouwjaar te kopen?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert
U vraagt of uw VW Passat diesel technisch aangepast kan worden om deze ook op papier schoner te krijgen naar Euroklasse 5.
 
U kunt tal van ingrepen doen aan uw auto zoals bijvoorbeeld een roetfilter laten plaatsen maar Euroklasse 5 gaat u nooit realiseren. Wanneer uw auto in aanmerking komt voor de fijnstoftoeslag dan ontkomt u daar niet aan. Wanneer uw auto niet is voorzien van een af-fabriek roetfilter zal de beoogde maximale fijnstof uitstoof van 0,005 gr/km óók na de nodige aanpassingen ruimschoots overschreden worden.
 
Een schonere generatie diesel met af-fabriek roetfilter is vanaf ongeveer 2009 op de markt verschenen. De vraag is echter of op basis van de toeslag van gemiddeld rond de 250-300 euro op jaarbasis het economisch slim is om alléén daarom een andere auto te kopen. Maar mocht u op zoek zijn naar een schonere vervanger dan is vanaf bouwjaar 2009 wel het begin van de zoektocht.