Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Remschijven voor derde keer krom

Vraag gesteld door T.P. Bersee op 9 januari 2020

Nadat de remschijven van mijn Skoda Octavia uit 2010 al twee keer zijn vervangen (laatste keer door dure Brembo schijven) trilt mijn rempedaal opnieuw bij het remmen en vermoed ik dat ook de relatief nieuwe schijven uit 2018 wederom krom zijn. Ik ben een rustige rijder en rem rustig en zo weinig mogelijk. Wat raadt u mij aan?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Na het herhaaldelijk vervangen van de remschijven constateert u wederom een trillend rempedaal. De laatste vervanging heeft in 2018 plaatsgevonden.
 
Ik weet niet of u bij een dergelijke remactie ook een trilling voelt in het stuur. Bij kromme remschijven vóór wordt die trilling vaak merkbaar aan het stuurwiel doorgegeven. Wanneer u het nadrukkelijk in het pedaal voelt sluit ik niet uit dat de trillingen afkomstig zijn van de achterremmen. Ik denk dat er éérst het onderscheid gemaakt moet worden of het probleem dus voor of achter zit. Wanneer er blijkt dat het óók deze keer weer het zelfde setje remschijven betreft, er toch eens nadrukkelijk gekeken moet worden of er een externe oorzaak is. Misschien dat een rem soms blijft hangen waardoor de schijf overmatig warm wordt en bij afkoeling vervolgens krom trekt.
 
Maar ik sluit niet uit dat juist een defensief rijgedrag, nadrukkelijk anticiperend en bij voorkeur zo min mogelijk remmen óók vervelende bijkomende gevolgen kunnen hebben. Soms levert dat roestvorming op van de remschijven of een oppervlakkige oneffenheid op het werkzame deel van de remschijf dat ook in het pedaal opgemerkt kan worden. Defensief rijden is natuurlijk prima en is er niks mis met de door u omschreven rijstijl. Maar de remmen moeten wel af en toe eens even lekker aan de bak en zou ik u willen adviseren om wanneer het verantwoord is, gewoon eens een aantal maal stevig te remmen. Misschien dat u dan tóch een verschil zou kunnen merken wat betreft het gevoel in het pedaal. Dat is in ieder geval de moeite waard om dat eens te proberen. Wat betreft het omschreven verschijnsel lijkt mij de verkeersveiligheid gelukkig niet in het geding.