Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Motorstoring

Vraag gesteld door D.C.J. van Blerck op 30 december 2019

Vanochtend tijdens het rijden viel me auto stil hij haperde heel eventjes voor die stil kwam te staan. Er begon een oranje lampje te branden in mijn dashboard waarschijnlijk van mijn motor. Daarnaast kreeg ik de melding: Storing in de motor neem contact op met uw dealer. Heb tot twee keer toe me auto opnieuw geprobeerd te starten bij de 2e poging kon ik weer rijden de auto had wel moeite om op gang te komen vanaf dat moment.

Het lampje blijft nog steeds branden en de melding wordt nog steeds weergegeven. Het gaat om een Nissan micra uit 2005. Ik wil het risico niet nemen om verder te rijden met deze auto voor het geval ik straks weer ergens midden op de weg stil kom te staan. Mijn vraag: wat kan ik nu het beste doen en wat zou er eventueel aan de hand kunnen zijn en is dit nog te repareren?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Er brandt een oranje storingslampje bij uw Nissan Micra en u vraagt wat er aan de hand zou kunnen zijn.
 
Deze generatie Nissan Micra kan weleens té veel speling hebben op de distributieketting, met daardoor een verkeerde kleptiming met soortgelijke gevolgen. In het ergste geval kan de ketting zelfs verspringen met grote motorschade als gevolg. Een diagnose op afstand is altijd lastig maar dit zijn wel signalen die in die richting wijzen.
 
Het is daarom beter niet te rijden om misschien erger te voorkomen. Uw garage kan de speling van de distributieketting meten en mogelijk dat vervangen onvermijdelijk is. Maar u kunt beter géén risico nemen door te gaan rijden zolang er niet bekend is wat er aan de hand is. Maar de distributieketting is wel het eerste waar ik aan denk. Dat valt uiteraard wel te repareren maar is wel en prijzige ingreep waar je al gauw boven de 1000 euro uitkomt wat kosten betreft.