Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Liquimoly benzine additief om CO2 voor APK bij KwikFit te verlagen?

Vraag gesteld door P.J. Wijers op 31 december 2019

Bij een recente APK moest er volgens KwikFit Amstelveen Liquimoly (à 26 euro) worden aan de benzine worden toegevoegd om door het CO2 deel van de APK te komen. De CO2 waarde zou nl. te hoog zijn. Ik vind dit nogal merkwaardig omdat ik zou denken dat dit met de afstelling van de carburateur of inspuiting te maken heeft. Als de tank benzine met Liquimoly toevoeging leeg is neemt de CO2 toch weer toe?

Waarom lost KwikFit een te hoge CO2 waarde op met een Liquimoly benzine additief i.p.v. de afstellingen van de carburateur of inspuiting aan te passen om tot de juiste CO2 waarde voor de APK te komen?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

Uw garage contstateerde bij de APK van uw auto een te hoog gehalte schadelijk gas.

Het zal om CO gaan (koolomonoxide) en niet om kooldioxide CO2. Dat was bij een auto met carburateur (tot pakweg 1990) een kwestie van afstellen. Bij auto's met injectie afstelling is dat geen issue meer.

Kennelijk vermoedt de garage vervuiling van injectoren. In dat geval kan met middelen voor professioneel gebruik een poging worden gewaagd. Injectoren vervuilen, maar zo compenseren ze hun slijtage. Pas als ze heel oud zijn of erg vuil dan is schoonmaken een goede optie.