Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Elektrisch opladen in parkeergarages

Vraag gesteld door op 5 januari 2020

Er wordt in het algemeen gesteld dat het opladen van elektrische auto's en plug in Hybride auto's in parkeergarages brandgevaarlijk is.
Deze type auto's zijn veel gevaarlijke dan "normale"auto's Is dat zo? Zijn er cijfers bekent hoeveel auto's er bij het opladen in brand gaan? Ik hoor graag van u. 

Antwoord van Harm

Antwoord van Harm

ANWB Expert

De ANWB krijgt soms vragen over de brandveiligheid van een elektrische auto. Wat doet zo’n auto bij een aanrijding of zijn er risico’s tijdens het laden?

Iedere nieuwe techniek heeft weer andere risico’s dan de bestaande techniek. Er zijn ons geen signalen bekend dat het gevaar bij een elektrische auto groter zou zijn dan bij een auto die op fossiele brandstof rijdt. Elektrische auto’s moeten natuurlijk ook voldoen aan de toelatingseisen en veiligheidseisen en over het algemeen zijn elektrische auto’s juist heel veilig.

Er zijn ons geen gevallen of cijfers bekend dat er auto's door het laden in brand zouden vliegen. Iedere auto die in een parkeergarage uitbrandt is een potentieel gevaar door de aanwezige brandstof of accu's. We zien daar vooralsnog geen extra risico in. Wel is het bekend dat gebluste elektrische voertuigen op een later moment toch weer kunnen ontbranden. Zij zullen daarom altijd worden weggehaald en op het terrein van het bergingsbedrijf goed in de gaten worden gehouden volgens een procedure. In Nederland houden organisaties als TNO en het Instituut Fysieke Veiligheid zich bezig met onderzoek en advies op dit gebied. Zij geven aan dat elektrische auto’s minstens zo veilig zijn als voertuigen met verbrandingsmotoren en conventionele accu’s.