Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Elektrisch contact raam bestuurders-portier functioneert niet goed

Vraag gesteld door J.H.M. van de Klundert-Valk op 27 december 2019

Doordat het raam moeizaam opengaat en soms ook niet meer dicht, durf ik het niet meer te gebruiken. In de praktijk niet handig. De garage zegt dat reparatie meer dan 300 euro gaat kosten, omdat de hele unit uit de deur moet. Zijn dat reële kosten of is er een andere oplossing mogelijk?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

De elektrische bediende zijruit gaat met moeite open en dicht. De beraamde kosten zijn rond de 300 euro.
 
Dat lijkt me alleszins heel redelijk omdat er vermoedelijk sprake is van een noodzakelijk te vervangen raammechaniek. Rekening houdend met zéker wel 'n uurtje arbeid en het betreffende onderdeel zijn de totale kosten heel reëel.

Mogelijk gaat het motortje van het raammechaniek erg zwaar en zit het probleem dus in het motortje zelf. Ik zie eerlijk gezegd geen goedkopere oplossing behalve dan misschien een gebruikt exemplaar van dit mechaniek. Maar het is zeker raadzaam dit toch te laten herstellen. Er zijn veel situaties waarbij het raam open moet en er is eigenlijk geen ontkomen aan om dit toch maar te laten herstellen.

 

Reacties

 

F. Kester

Auteur - 10 januari

Beste Jos, of collega, bij ons loopt het raam ook zwaar, maar daar is nu iets geknapt. We hoorden een hard geluid in de deur en het raam ging niet verder dicht. Ik denk dat alleen het mechaniek niet goed liep. Is het raadzaam om toch mechaniek en motor te vervangen? Ik heb al even gekeken in de deur en er tijdelijk voor gezorgd dat het raam niet zakt. En welk merk adviseer je mij? Ik heb een mercedes vito bus. ik hoorde iemand zeggen van Wezel is een goed merk. Graag veneem ik van je. PS. Ik zit nu in Spanje en heb al een keer pech gehad dat veel meer geld heeft gekost als nodig lijkt. Plus ruim een week wachten. Ik ben techneut dus denk dit zelf wel te kunnen.

Jos

ANWB Expert - 13 janauri

Het zwaar lopen van het raam en de uiteindelijke 'knak' doet vermoeden dat de kabel van het raammechaniek het heeft begeven. Een nieuw raammechaniek is het devies en na demontage van de portierbekleding moet de diagnose wel duidelijk zijn. Het genoemde merk Wezel is als universele leverancier een prima alternatief voor een origineel product. En met twee rechter handen zou het ter plaatse wel moeten lukken de boel te de- en monteren. Succes!