Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

E10 benzine

Vraag gesteld door op 6 januari 2020

Ik maak me na de uitzending van Radar gisteren ernstige zorgen over mijn auto.
Ik rijd max. 10.000 km per jaar. Er wordt gezegd dat je regelmatig je motor moet warmrijden om vochtproblemen in de motor te voorkomen. Ze hebben het over roestende tank, water in de olie, etc.
Wat is uw advies. Ik wil mijn auto nog graag een jaar of 10 rijden.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U maakt zich zorgen over het gebruik van E10 benzine.

Ik weet niet welke auto het betreft maar bij gemiddeld gebruik volstaat E10 benzine prima zonder bijkomende risico's. Gemiddeld legt een Nederlandse personenauto zo'n 13.000 km op jaarbasis af en auto's die geschikt zijn voor E10 kunnen zonder zorgen daar op draaien. Bij auto's die beduidend minder kilometers draaien en vaak voor korte ritjes worden ingezet is het preventief misschien toch verstandiger E5, 98 octaan benzine te tanken.

Op dit moment is er nog overal E5 benzine verkrijgbaar ook al is dat vaak E98, en de premium brandstoffen: BP Ultimate, Shell V Power en Esso Synergy Supreme+ zijn op dit moment bio-ethanol vrij. U loopt met deze brandstof de minste kans op inwendige vervuiling van het brandstofsysteem. Ik wil nog benadrukken dat korte ritjes per definitie nadelig zijn voor een auto die beter, schoner, en minder aan slijtage onderhevig is wanneer deze op bedrijfstemperatuur is.