Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Dynamo defect na 2,5 jaar circa 30000km

Vraag gesteld door J. O. op den Orth op 7 januari 2020

2,5 geleden een nieuwe dynamo in mijn auto laten plaatsen bij de garage. Nu, nog geen 30000 km verder, is de dynamo stuk . Persoonlijk vind ik het erg snel. Is het mogelijk om mij ergens op te beroepen? Auto is altijd /nog steeds in onderhoud bij de garage.
 

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

U heeft de dynamo van uw auto laten vervangen. Nu is de dynamo weer defect. U vraagt zich af wat uw rechtspositie is ten aanzien van de kosten van deze reparatie.

Conformiteit
U heeft recht op een product dat voldoet aan de redelijke verwachtingen die u daarvan mag hebben. Volgens onze automotive experts hoeft u bij de opgegeven kilometrage en het tijdsverloop niet te verwachten dat een dynamo  aan vervanging toe is.

Op grond van de wet kunt u correcte nakoming eisen van de verkoper. U heeft daarbij de keuze tussen aflevering van wat ontbreekt, herstel of vervanging. In uw geval is vervanging van het product, in dit geval is de dynamo het meest voor de hand liggend. De kosten voor deze vervanging komen dan voor rekening van de verkoper.

Bij bovenstaande geldt dat er sprake moet zijn van normaal gebruik en onderhoud. Als de garage kan aantonen dat de oorzaak van het defect te wijten is aan verkeerd gebruik of gebrekkig onderhoud zult u de kosten voor vervanging zelf moeten betalen.     

Conclusie
U hoeft in dit geval niet te verwachten dat de dynamo nu al niet meer werkt. U heeft in dat geval voordeel van een nieuw onderdeel dat het oude vervangt. Het is dan redelijk om de kosten te verdelen. Vaak heeft een defecte dynamo een onderliggende oorzaak. Ik raad u aan (uitgebreid) onderzoek naar het defect van de dynamo te laten verrichten.

Voor meer informatie verwijs ik u graag naar onze website klachten na reparatie

Komt u er onderling niet uit dan raad ik u aan uw rechtsbijstandverzekering in te schakelen.

Is de verkoper aangesloten bij Bovag, dan kunt u het geschil voorleggen aan de Geschillencommissie Voertuigen.