Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Diesel of LPG

Vraag gesteld door op 6 januari 2020

Momenteel rijd ik een jonge BMW 340i x-drive aut., waarmee ik regelmatig een Knaus caravan 1500kg. trek. Door ander werk ga ik meer dan 25.000 km. per jaar rijden. Ik overweeg over te stappen naar diesel, maar LPG lijkt mij ook aantrekkelijk. Is er een overzicht van auto's in (ongeveer) dezelfde klasse die het meest geschikt zijn voor LPG i.c.m. trekken van een caravan? Of toch maar diesel?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U rijdt op dit moment nog met een jonge BMW 340 x-drive en u overweegt de aanschaf van een andere auto, omdat u boven de 25.000 kilometer denkt te gaan rijden vanaf dit jaar.
 
Eerlijk gezegd zie ik motorisch gezien géén reden om over te stappen op een diesel. Met 240 kW motorvermogen en een enorme hoeveelheid aan trekkracht is dit natuurlijk een meer dan uitstekende trekker. Ik neem aan dat diesel in uw ogen een goedkoper alternatief is. Maar wanneer uw jaarkilometrage zeker niet ruim boven de 30.000 km per jaar uitkomt, bent u met een vergelijkbare diesel niet goedkoper uit. U zou voor een goede onderlinge vergelijking ons Autokosten programma kunnen raadplegen om op basis van uw gebruik en geplande gebruiksduur een kilometerprijs berekening te verkrijgen.
 
Een geschikte vervanger op LPG is er feitelijk niet. In ieder geval zijn de jonge auto's die z.g.n. met een fabrieksmatige goedkeuring op LPG verkrijgbaar zijn niet geschikt voor een dergelijk caravangewicht. Dus wat mij betreft is de conclusie dat diesel als trekauto genoeg opties biedt maar niet met het wellicht beoogde financiële voordeel. LPG valt helemaal af en is onderaan de streep eigenlijk de eindconclusie dat er geen reden is uw huidige auto te vervangen voor een vergelijkbare diesel of LPG auto.