Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

C, C1 in 2020 verlopen, de rest nog 5 jaar geldig

Vraag gesteld door A. de Graaff op 26 december 2019

Ik heb rijbewijs C, C1 geldig tot 02-2020 de rest is nog geldig tot 2025. Wat moet ik nu doen? Door ziekte kan ik nu niet verlengen, heb gemeente gebeld hierover. Die meldde mij dat na de verloopdatum het C,C1 gewoon geldig blijft. Klopt dit of moet ik toch actie ondernemen?

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

U heeft de aantekening voor het rijbewijs C en C1 op uw rijbewijs. Uw rijbewijs is geldig tot 2025. De categorieën C en C1 hebben een geldigheid tot 2020. U is verteld dat na de verloopdatum de categorieën C en C1 geldig blijven. U vraagt zich af of dit juist is en of u actie moet ondernemen.

Bevriezen Categorieën

De categorieën C en C1 hebben altijd een kortere geldigheidsduur, namelijk 5 jaar. Voor verlenging van de categorieën moet u een medische keuring ondergaan. In het geval u deze keuring niet wenst te ondergaan, kunt u de categorieën zogezegd bevriezen. Uw rijvaardigheid in die categorieën blijft geregistreerd bij het CBR. Slechts de geldigheid van de categorie verloopt in 2020. Vanaf dat moment mag u deze categorieën voertuigen niet langer besturen. Zodra u weer gebruik wenst te maken van het groot-rijbewijs ondergaat u alsnog de keuring en vraagt u een nieuw rijbewijs aan. De categorieën zullen dan weer worden bijgeschreven.

Conclusie

Het klopt dat u niet opnieuw examen hoeft te doen voor het rijbewijs C en/of C1 wanneer u dit examen in het verleden al succesvol hebt afgerond. Om rechten te ontlenen aan dit examen moet u steeds geschikt worden bevonden om de zware voertuigen te besturen. Hiervoor is een periodieke medische keuring noodzakelijk.

Voor informatie over het bevriezen van categorieën op het rijbewijs verwijs ik graag naar de website van het CBR.