Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Blokkerende remmen Mazda XC 3

Vraag gesteld door J.J. Slinger op 28 december 2019

2e kerstdag van huis vertrokken. Na 25 mtr remde de auto en was er geen beweging meer in te krijgen. Na aantal malen te hebben geprobeerd op te trekken in 1e versnelling en in de achteruit, motor afgezet, daarna weer gestart en er kwam weer beweging in en 15 km gereden in de stad. Volgende dag 90 km gereden.

Wat is hiervan de oorzaak? Op internet gekeken, schijnt meer voor te komen. Auto november j.l. beurt gehad, ruim 3 jaar oud en net 15.000 km gereden.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert
U omschrijft een vervelend incident bij uw Mazda CX3.

Het lijkt er op dat vermoedelijk het Smart City Brake systeem ten onrechte heeft ingegrepen. Achter de binnenspiegel is een laser sensor gemonteerd die misschien in uw geval ten onrechte een object heeft waargenomen en het systeem heeft geactiveerd.

Ik wil benadrukken dat u uw dealer hiervan op de hoogte moet brengen en voor nader onderzoek hier naar moet laten kijken. Deze auto is rijkelijk voorzien van slimme en handige veiligheidssystemen die een welkome aanvulling zijn om de verkeersveiligheid voor iedereen te verbeteren.

Helaas bereiken ons nog weleens berichten waarbij er sprake is geweest van noodsystemen die ten onrechte zijn geactiveerd met een averechts effect. Reden te meer hier serieus melding van te maken bij uw dealer. Uiteindelijk moeten dit soort systemen u een extra gevoel van veiligheid geven en kan ik me voorstellen dat deze ingreep u juist onzeker maakt.