Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Benzine

Vraag gesteld door op 11 januari 2020

Door de nieuwe benzine komt water in de olie wat uiteindelijk weer verdampt als de motor op temperatuur komt.
Ik rij in een plug in hybride (Kia Optima)  en de eerste kilometers na starten rij ik dus op benzine. Na verloop van tijd schakelt de aandrijving over op elektrisch maar de motortemperatuur is dan nog geen 50 graden. Dit is geen temperatuur voor het verdampen van water.
Ik rij vaak kleine stukjes, 2 tot 5 kilometer waarbij de motortemperatuur niet hoog genoeg is om het water te doen verdampen.
Mijn vraag is in hoeverre dit schadelijk is voor mijn motor.
Mijn tweede vraag is of ik er beter aan doe om in het vervolg andere benzine, bijvoorbeeld Shell V-TEC, te tanken.
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of het gebruik van E10 schadelijk is voor de motor.
 
Uw Kia Optima is volgens opgave geschikt voor het gebruik van E10 benzine zonder bijkomende risico's. Gemiddeld legt een Nederlandse personenauto zo'n 13.000 km op jaarbasis af en auto's die geschikt zijn voor E10 kunnen zonder zorgen daar op draaien. Bij auto's die beduidend véél minder kilometers draaien en vaak voor korte ritjes worden ingezet, is preventief  E5 met 98 octaan benzine misschien verstandiger.

BP Ultimate, Shell V Power en Esso Synergy Supreme+ zijn op dit moment bio-ethanol vrij. Ik wil nog benadrukken dat korte ritjes per definitie nadelig zijn voor een auto die beter en schoner presteert en minder aan slijtage onderhevig is wanneer deze op bedrijfstemperatuur is. Uw theorie omtrent vocht in de olie is wat mij betreft niet gerelateerd aan bio-ethanol maar alleen te wijten aan het feit dat de motor niet op bedrijfstemperatuur komt. Bio-ethanol verkort wel de houdbaarheid van benzine en zou op langer termijn het brandstofsysteem kunnen aantasten. Dat is zoals gezegd met name wanneer iemand echt véél minder rijdt dan gemiddeld en dat bijvoorbeeld soms pas na twee maanden de tank weer van frisse benzine wordt voorzien. Dan zou je preventief inderdaad kunnen investeren in een duurdere premium E5 benzine.