Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Auto maakt raar geluid bij remmen

Vraag gesteld door op 29 december 2019

Ik heb op 6 december een Nissan Pixo gekocht. Tijdens proefrit merkte ik dat de auto tijdens het remmen een rare geluid maakte (grrrr-geluid). Voor de rest remde de auto prima en reageerde snel.

Dit heb ik toen aan de verkoper verteld en hij zei dat dit komt omdat de auto lange tijd still heeft gestaan. Hij zei dat ik paar keer hard moest remmen en daarna gaat dit geluid na een tijdje weg. Nu na 3 weken en paar keer hard remmen is het geluid toch niet afgenomen. Nu heb ik 2 vragen, Wat is de reden dat de verkoper zei dat ik hard moest remmen en is dit logisch?

Aangezien ik nieuwe apk heb gekregen tijdens afleveren was ik er vanuit gegaan dat dit geen grote probleem zou zijn, maar nu twijfel ik daarover. Is dit een ernstige probleem als ik zo blijf rijden?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw Nissan Pixo produceert een ''grommend'' bijgeluid tijdens het remmen.

De verklaring van de garage lijkt me niet onlogisch. Een auto die een poosje werkeloos heeft stilgestaan kan op bepaalde remdelen zoals remschijf of remtrommel een bepaalde aanslag vertonen. Soms is er sprake van lichte roestvorming en kan dit het omschreven geluid als gevolg hebben. Het kan dan inderdaad een kwestie van dagen of hooguit weken zijn voordat dit verdwijnt. Wanneer je wat intensiever remt zal dit ook wat eerder verdwijnen.

Ik neem aan dat u wat het remmen zélf betreft geen klachten heeft en dat het alleen het geluid is wat u zorgen baart. Ik denk dus niet dat u over de veiligheid bezorgd moet zijn. Maar u hoeft het bijgeluid daarom niet voor lief te nemen. U zou het misschien nog een weekje aan kunnen kijken maar na één volle maand moet u er toch mee terug. De oorzaak voor dit geluid is dan niet iets oppervlakkigs dat na een paar remacties er vanzelf afgaat. De garage mag na een maand aankijken dan gerust de boel maar eens nader aanschouwen. Misschien dat een paar nieuwe remschijven dan noodzakelijk is of alleen het schoonmaken van de remtrommels. Maar een gepaste actie is dan wel op z'n plaats.