Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Aquaplaning

Vraag gesteld door op 2 januari 2020

Tijdens de vakantie twee keer een aquaplaning gehad die bij het los laten van het gaspedaal de koers onmiddelijk weer oppakte.
De ervaring, ca 50 jaar, met de vorige tweewiel aangedreven auto's was dat er met dezelfde hoeveelheid regen water niets aan de hand was.
Betreft een Subaru Forester, banden Goodyear Vector 4seasens Gen-2 ca 20.000 km, er hing een caravan achter van ca 1200 kg.
Mijn vraag: is een vierwiel aangedreven auto gevoeliger voor aquaplaning dan een tweewiel aangedreven auto ?
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Tijdens de vakantie heeft u twee keer aquaplaning ervaren bij uw Subaru Forester met Goodyear Vector 4season banden.
 
Een 4WD is wat aquaplaning betreft niet in het nadeel t.o.v. een tweewiel aangedreven auto. Een 4WD heeft vaak ook meer massa op de weg staan dat juist in het voordeel geïnterpreteerd moet worden. Verder heeft de genoemde Goodyear een goede tot zeer goede reputatie wat betreft waterafvoer in relatie tot aquaplaning.

Dus waarom deze ervaring is wat mij betreft niet merk en type auto én banden gerelateerd, uiteraard uitgaande van nog voldoende aanwezige profieldiepte. Misschien dat uw Forester voorzien is van banden met een breed loopvlak waardoor dit wel sneller zou kunnen ontstaan dan bij een paar maatjes smaller zoals misschien bij uw vorige auto’s het geval was. Maar wellicht is hier óók gewoon sprake geweest van de combinatie van een flinke plas water met misschien nét een te hoge snelheid. Een andere verklaring zou ik er eerlijk gezegd niet voor kunnen bedenken.