Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

All season banden in Oostenrijk en Duitsland, mag dat?

Vraag gesteld door op 1 december 2019

Ik heb all season banden met M+S en sneeuwvlok symbool. Ik wil graag weten of ik daarmee in Duitsland en Oostenrijk mag rijden als ik op wintersport ga.

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U wilt weten of u in de winter op all-season banden mag rijden in Duitsland en Oostenrijk.

In beide landen is het bij winterse omstandigheden verplicht om banden met wintereigenschappen te gebruiken. Daaronder vallen uiteraard winterbanden, maar ook all-seasonbanden (herkenbaar aan het Alpine- of sneeuwvloksymbool) zijn in beide landen toegestaan in deze omstandigheden.

Advies

De meeste all-seasonbanden hebben tekortkomingen ten opzichte van goede winterbanden, vooral op het gebied van tractie en zijdelingse grip in de sneeuw. Zo zal de gemiddelde winterband het beter doen op een besneeuwde helling dan de gemiddelde all season band. De meeste all-seasonbanden komen niet tot een score ‘goed’ op sneeuw. Men zal dan eerder gebruik moeten maken van sneeuwkettingen. Uitzonderingen zijn er ook: er zijn all-season banden die qua wintereigenschappen niet onder doen voor een winterband. In de zomer vertonen deze banden echter meer tekortkomingen ten opzichte van een zomerband, vooral op droog wegdek.

Meer informatie over winterbanden in Duitsland en Oostenrijk vindt u op onze website. Ook kunt u daar meer lezen over de all season bandentest.