Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Afzetzone

Vraag gesteld door J.P. Ruiter op 26 december 2019

Mag je lang (langer dan een uur) parkeren op een afzetzone voor een school?

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

U heeft een vraag over parkeren binnen een afzetzone bij een school. U vraagt zich af of u langer dan 1 uur mag parkeren binnen dit gebied.

Nee, dit is niet toegestaan. Het is verboden te parkeren op een parkeergelegenheid op een andere wijze of met een ander doel dan op het bord of het onderbord is aangegeven (art. 24 lid 1 sub d RVV1990). Een afzetzone voor scholen is een vorm van een ‘Kiss & Ride’-parkeergebied. Het doel van de ‘Kiss & Ride’-parkeergebieden is om passagiers van personenauto’s af te zetten en op te halen en daarna direct door te rijden. Het parkeren van een auto voor een langere periode is in strijd met het doel van de parkeergelegenheid.

Vormgeving verkeersbord

Het verkeersbord 'Kiss & Ride' kent verschillende verschijningsvormen. Als het verkeersbord (ook) voldoet aan de kenmerken van een van de verkeersborden die een parkeergelegenheid aangeven die zijn opgenomen in bijlage I bij RVV 1990, is het verboden om in strijd met het doel van de Kiss & Ride parkeergelegenheid daarvan gebruik te maken. Voldoet het Kiss & Ride verkeersbord, zoals bord L52, niet tevens aan de kenmerken de hiervoor genoemde officiële verkeersborden, dan duidt het Kiss & Ride-bord geen parkeergelegenheid aan. Het handelen in strijd met een dergelijk Kiss & Ride-verkeerbord is dan niet strafbaar. Zie in dit verband het Arrest van het Hof Arnhem-Leeuwarden van 4 april 2019.