Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Vochtprobleem

Vraag gesteld door op 11 december 2019

Ik heb een VW Touareg uit 2011 model 7P. Nu heb ik veel last van beslagen ramen (zeg maar natte ramen), waarschijnlijk door een vochtprobleem binnen.

Hebben jullie een idee waar dit aan kan liggen en hoe ik kan kijken waar het vocht vandaan komt? Nu lees ik dingen over airco afvoer of regenwater afvoer. Maar ik heb geen idee waar ik moet kijken. Hebben jullie een idee?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw VW Touareg heeft last van beslagen ramen en u zoekt naar de oorzaak.

Mogelijke oorzaken beslagen ramen
De meest simpele oorzaak zou de recirculatieknop kunnen zijn van het ventilatiesysteem. Wanneer deze ''AAN'' staat blijft het vocht min of meer in de auto. Die knop moet dus uit staan. Vermoedelijk zal dat ook wel het geval zijn.

Overmatig natte ramen in de auto duidt eigenlijk altijd op een waterlekkage. Vermoedelijk komt er ergens regenwater het interieur binnen. Ik adviseer u éérst op zoek te gaan in de auto, in de kofferruimte, onder vloermatten, waar het nat is. Het moet ergens toch behoorlijk vochtig zijn, in ieder geval méér dan wanneer je met een paar natte schoenen instapt. De betreffende locatie in de auto zou dan een indicatie kunnen geven waar de lekkage gezocht moet worden. Dat kan inderdaad de afwatering zijn van airco condenswater, die normaal gesproken via een slangetje door de bodemplaat op straat terecht komt. Maar regenwater kan ook naar binnen komen via het kachelhuis wanneer de afwatering in de paravaan verstopt zit. Dat geldt ook voor de afwatering van bijvoorbeeld het schuifdak indien aanwezig. Dan is het vooral vóór de voorstoelen nat.

Een natte kofferruimte kan misschien via het achterlicht binnen komen of misschien een achterkleprubber die niet meer goed afsluit. Er zijn wel redelijk voorspelbare oorzaken maar het kan óók een enorm zoekplaatje zijn. Maar de eerste stap is, kijk waar het in de auto nat is. Pas dan begint de zoektocht naar de oorzaak.

Meer informatie over condens op de autoruit vindt u op onze website.